Telpaugi mūsu veselībai un labsajūtai – Oranžērijas vadītāja Zane Purne izdod jaunu grāmatu

Bez kategorijas

Izdevniecība “Latvijas mediji” laidusi klajā Nacionālā botāniskā dārza (NBD) oranžērijas nodaļas vadītājas Zanes Purnes jaunāko grāmatu par telpaugiem “Mājas augi veselībai” un tematisko izdevumu “Telpaugi – padoms rokā”. Ikdienā autores pārraudzībā ir vairāk nekā 2200 oranžērijas kolekcijas telpaugu.

Grāmatā “Mājas augi veselībai” apkopota informācija par telpaugiem, kuriem ir īpaša nozīme mūsu veselībā. Aloje, līdakaste un kalanhoje nav vienīgie istabas augi, ko turam mājās košumam, un mājas iemītnieku labsajūtai. Šim mērķim der daudzi mājās kultivētie augi, par kuru lietošanu veselībai ir zināms ļoti maz. Grāmatas autore, Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas vadītāja Zane Purne par mājas puķēm var pastāstīt teju vai visu un grāmatā sagatavojusi padomus un ieteikumus par vairāk nekā 50 augiem ar ārstniecisku iedarbību. Attēlos un aprakstos lasītājiem ļaujot uzzināt arī par augu kopšanu un pavairošanu.

Tematiskais žurnāls “Padoms Rokā” septembrī piedāvā izdevumu “Telpaugi”, kura autore ir Nacionālā Botāniskā dārza oranžērijas vadītāja Zane Purne. Daudzu gadu garumā gūtā profesionālā pieredze ļauj autorei sniegt padomus ne tikai jau Latvijā ierastu istabas augu audzēšanā un kopšanā, bet iedevsmo savā dzīves telpā rast vietu arī kādam eksotisko zemju pārstāvim. Starp tiem ir daudz tādu, par kuru iespēju augt telpās pat neesam aizdomājušies, bet tas ir iespējams, ja vien darām to pareizi. Izrādās, ka istabas augi var priecēt mūs ne tikai ar skaistiem ziediem, bet arī ar augļiem. Autores ieteikumi palīdzēs arī izvēlēties katrai telpai piemērotākos istabas augus, jo tie, kas labi der darbistabā, ne vienmēr ir piemēroti guļamistabā, bērnistabā, virtuvē vai citviet. Turklāt, izrādās, ka, apzaļumojot biroja telpas, svarīgi arī ņemt vērā to, kādas profesijas pārstāvji tajā strādā. Vai telpaugi patiešām var būt kaitīgi mūsu veselībai? Vai visus istabas augus vajag pārstādīt? Kuriem augiem un kāpēc ir nepieciešams miera periods? Kā rīkoties, lai augs nepārņem visu telpu? Kurš pods labāks – māla vai plastmasa? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem atradīsi šajā izdevumā.

Izdevniecība “Latvijas Mediji” jau iepriekš izdevusi Nacionālā botāniskā dārza speciālistu grāmatas. Grāmatas ir iespējams iegādāties Nacionālā botāniskā dārza Tūrisma informācijas centrā.

Cenas:

  • Grāmata “Mājas augi veselībai” – 17.00 EUR
  • “Padoms Rokā” tematiskais izdevums “Telpaugi” – 3,79 EUR